You better shape up! Datamodellen & shape expressions bij de KB
Na het plaatsen van allerhande data over de topstukken op Wikidata is een datamodel (+ en) ontstaan voor het ‘ideale’ wikidatalemma over een topstuk. In dit datamodel staan de eigenschappen (properties), waardes (values) en kwalificaties (qualifiers) die we bij voorkeur in vullen bij een topstuk van de KB. Hierin staan de data over zowel de inhoudelijke eigenschappen van het topstuk als de fysieke. We vermelden wat voor soort werk het is (een psalter, atlas, tijdschrift, getijdenboek, prentenboek etc), wie de auteur/illustrator/vertaler/boekbinder/verluchter was, wat de publicatiedatum en -plaats was of de uitgever.
Maar daarnaast laten we ook gedetailleerd weten wat het inventarisnummer is, de datum van verwerving, waar het in de KB-catalogus of op de KB-website beschreven wordt, hoeveel pagina’s of folio het werk bevat, welke materialen er gebruikt zijn (perkament, papier, leer, zijde e.d.) en wat de lengte- en breedte-afmetingen zijn.
Naast het datamodel van de ‘ideale’ dataverzameling — niet alle data zijn natuur altijd bekend — heb ik ook een klein voorbeeld gemaakt van de wijze waarop de bronnen bij bovenstaande verklaringen (statements) op wikidata vormgegeven zouden kunnen worden. Bij de topstukken (en wat mij betreft bij ieder werk dat op wikidata wordt beschreven!) verwijs ik als bron voor de data altijd naar de specifieke pagina van het werk in de KB-catalogus. Hiervoor kan natuurlijk het beste de permalink gebruikt worden zodat de achterliggende brondata altijd weer terugvindbaar is. Voor de volledigheid geven we de bronnen bij voorkeur vorm met ‘vermeld in’/KB-catalogus + de permalink (url) + de datum waarop de bronvermelding is gedaan.
Tot slot, heb ik het datamodel zoals dat inmiddels op Wikidata nu gebruikt kan worden voor werken uit de KB-collectie ook omgezet in een een shape expression (algemeen). Hopelijk kunnen collega’s die misschien minder vaak (of nooit o.O) op wikidata komen deze shape expression ook gebruiken als input voor andere datamodellen. De shape expression staat nu in ieder geval op een topstukkenprojectpagina; ik zal hem ook in de KBwikimedia github-omgeving plaatsen. Op deze github staan zoveel mogelijk alle scripts, data en andere (technische) informatie over KB en de wikimediaplatformen.